Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Vendégváró tippek:

A vendégeskedés mindig is népszerű volt. Azonban manapság nem elég felbontani néhány üveg sört és néhány zacskó ropit – hiszen a szupermarketek által megnyílt a gasztronómia nemzetközi világa a magyar ember számára is. Szinte minden nemzet konyhájához lehet kapni alapanyagokat és hozzávalókat, amelyek különleges hangulatot biztosítanak egy modern vendégségnek. Vendégek fogadása azonban (és éppen ezért) sok stresszel is járhat, hiszen alig van időnk bármire, legkevésbé újszerű ételek kipróbálására.

A vendégvárásnak többféle változatát különböztethetjük meg -  más például egy vendégváró vacsora, ünnepi ebéd, baráti-családi összejövetel vagy egy házibuli formája, így másképp is kell felkészülni rájuk. Azonban akár egy spontán italra hívunk meg barátokat, akár egy ünnepi ebédre a nagycsaládot – minden alkalomra így vagy úgy, de elő kell készülni. Ezek az alapvető vendégváró alkalmak:

  • Spontán vendégség – sokszor hívunk meg barátokat, családtagokat vagy szomszédokat az utolsó pillanatban egy italra, kávéra, de akár ebédre-vacsorára is. Ilyen alkalmakra jó, ha vannak alapanyagok a kamrában, hűtőben és fagyasztóban. Pl a kamrában mindig tartsunk néhány zacskó chips-et – ezekhez nagyon könnyen tudunk készíteni valami gyors mártogatóst. Továbbá érdemes konzerves vagy üveges olívabogyókat, olajos szárított paradicsomot, szerdellát, pestot is tartani. A fagyasztóban nem árt, ha van leveles tészta -  hiszen villámgyorsan tudunk valami sós vagy édes finomságot kreálni (lásd leveles tészta falatok). Egyszerű kekszeket, aprósüteményeket is gyorsan lehet készíteni. Az egyszerű party falatok bejegyzésünkben sok ötletes és egyszerű recept található  minden hangulatos vendégséghez !
  • Kávézás – teázás – a délelőtti kávézás vagy a délutáni teázás az egyik legegyszerűbb vendégfogadó alkalom. A tea és kávé mellett általában aprósüteményeket vagy mini szendvicseket is tálalunk, ehhez további tippeket adunk a kávézás és teázás sorozatunkban!
  • Vendégváró vacsora/ebéd -  barátokat, családtagokat rendszeresen hívunk meg ebédre vagy vacsorára. Általában 2-6 embert látunk vendégül egy tipikus ebédre vagy vacsorára, ennél több emberre nem is könnyű főzni, érdemes inkább büfé-típusú ételekkel készülni. A vendégváró ebéd és vacsora bejegyzésben tuti tippeket és egyszerű vendégváró recepteket lehet találni egy sikeres vacsora kivitelezéséhez.
  • Party-buli -  egy party lehet 10 vagy 100 fős, de persze teljesen másképp készülünk egy kedélyes kis partira, mint egy nagy szilveszteri házibulira vagy egy kerti grillpartira. Egy party-buli megszervezése elég sok szervezéssel és gondoskodással  jár, így érdemes időben elkezdeni a felkészülést. A party tippek mini-sorozatunkban tovább lehet böngészni tippek és egyszerű party ételek receptjei között.
  • Gyerekzsúr – manapság minden gyereknek muszáj legalább születésnapi zsúrt tartani, amelynek szervezése és lebonyolítása nem kevés munkával jár. Továbbá egyre népszerűbbek a babazsúrok is, amelyek keretében az anyukák megbeszélhetik a babázás gondjait, örömeit (lásd baba tippek), azonban egy babás összejövetelnek más a kritériuma, mint egy gyerekzsúrnak.
  • Ünnepi vendégség –  ide tartoznak a karácsony, húsvét, keresztelő, eljegyezés, házassági évforduló, ballagás stb ünnepi alkalmak. Az ünnepi vendégség lehet egy kis családi vagy nagyobb családi-baráti rendezvény, mindenesetre az alkalomnak megfelelő különleges ételekkel és italokkal kell szolgálni. Azonban léteznek egyszerű ünnepi ételek is, amelyek nem igényelnek több órás (napos!) sütés-főzést, így önmagunk is élvezhetjük az ünnepi hangulatot. 
  • Vendégvárás máshol – sokszor nem tudunk (vagy nem akarunk) az otthonunkban vendégeket fogadni. Jó időben szervezhetünk egy pikniket a legközelebbi parkban vagy egy kirándulás keretében. Természetesen ebédre, vacsorára találkozhatunk egy étteremben is - vagy hívjuk meg vendégeinket egy szállodai brunchra!
  • Koktélok – mindegyik vendégváró típusra igaz lehet, hogy koktélokkal is készülünk.  Sokféle alkoholos és alkoholmentes koktél közül mindenki kiválaszthatja a kedvencét. Akár aperitifként, vagy vacsorazáró italként hozzájárulnak a kellemes hangulathoz. Koktél tippek>>